Takúto netradičnú nabíjačku si ešte nevidel. Stačí ti kvetináč a izbová rastlina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bioo_lite_youtube 2.jpg

Keď matka príroda prišla s fotosyntézou, pravdepodobne netušila, že by niekto chcel do rastlín zapájať USB káble. Bohužiaľ, či našťastie, pokrok nezastavíš.

Európska startupová spoločnosť vyvíja zaujímavú vecičku, s ktorou si budeš môcť nabiť telefón vďaka svojej izbovej rastline. Systém zvaný Bioo Lite využíva silu fotosyntézy a vyrába z nej elektrinu, pričom na to používa vodu, pôdu a spomínanú rastlinku v kvetináči. Je to ekvivalent k nabitiu cez USB pomocou laptopu či stolového počítača a návrhári hovoria, že počas 24 hodín by sa takto mohli nabiť smartfóny či tablety až trikrát.

Bioo Lite je v podstate zmenšenou verziou jadra Bioo technológie, ktorá používa panely umiestnené v pôde na čerpanie energie z prirodzeného procesu fotosyntézy. Väčšie panely môžu byť umiestnené napríklad v záhradke a menšie v kvetináčoch a čerpať energiu z rastlín tam zasadených.

Bioo_lite_youtube 1.jpg

Podrobnosti ohľadom technológie sú zatiaľ nejasné, ale dostupné údaje ukazujú, že systém Bioo vytvára energiu spracovaním mikroorganizmov, ktoré „vyháňa“ koreňový systém rastliny. Tento proces nemá vplyv na proces fotosyntézy alebo zdravie samotnej rastliny, aspoň to tvrdia vývojári.

Vývojársky tím zaručuje, že systém Bioo Lite zákazníkom zaručí dobitie štandardného smartfónu dva až trikrát denne po dobu najmenej piatich rokov. Konektor USB je navrhnutý tak, aby bol kompatibilný s väčšinou mobilných zariadení. Prístroj sa dá zapojiť takmer ku každej izbovej rastline, hoci niektoré produkujú viac energie ako ostatné. Čo sa však naozaj neodporúča, je nabíjanie cez kaktus.  :-D

Arkyne Technologies, spoločnosť, ktorá za systémom Bioo Lite stojí, sa usiluje o to, aby prvé lastovičky vypustili už v decembri. Za 135 dolárov sa dá moderná nabíjačka kúpiť, ale rastlina súčasťou dodávky nie je. :-)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať